
Jak najlepiej transportować, przechowywać i podawać nasze słodkości.
Jesteśmy niezmiernie wdzięczni, że wybraliście Państwo naszą cukiernię. Poniżej znajduje się krótki przewodnik o tym, jak najlepiej transportować, przechowywać i podawać nasze wyroby.
Wysyłka kurierem
Dostawa naszych wyrobów odbywa się zawsze z przestrzeganiem wszelkich zasad ostrożności. Samochód dostawczy wyposażony jest w chłodnię, a więc wszystkie wyroby znajdują się w odpowiedniej temperaturze na całym etapie dostawy.
Okres ważności i przechowywanie
* Przy przechowywaniu tortu w lodówce w odpowiedniej temperaturze (3-5 'C) – do 3 dni. Tak krótki okres ważności naszych wyrobów wynika z naturalnych składników użytych do produkcji oraz braku stabilizatorów i konserwantów.
* Świeże owoce na torcie należy spożyć w ciągu 1 dnia.
* Używamy tylko sprawdzonych wysokiej jakości barwników wegańskich i bezglutenowych.
* Kolory kremów barwionych mogą różnić się intensywnością (patrz w/w punkt).
Niedopuszczalne jest:
* Przechowywanie ciast przez dłuższy czas w temperaturze 15 C i wyższej (ponad 1 godzinę).
* Przechowywanie ciast na zewnątrz, zimą i latem, w tym w cieniu latem.
* Przechowywanie ciast w samochodzie, szczególnie latem w gorące słoneczne dni.
* Zamrażanie tortów - po rozmrożeniu na produkcie może wystąpić kondensat, co spowoduje dodatkową wilgoć oraz negatywnie wpłynie na wygląd w tym dekorację tortu. Jeśli zamówiłeś tort w przeddzień uroczystości, koniecznie przechowuj go w lodówce oraz upewnij się, że nie ma w niej produktów, zapach których może wchłonąć tort w ciągu nocy (kiełbasy, czosnek, sałatki, zupy, dania główne). Nie odpowiadamy za własny transport i przechowywanie tortów!
Podanie
Przed podaniem dobrze schłodzony tort proponujemy wyjąć z lodówki na 10-15 min i pozostawić w temperaturze pokojowej dla uzyskania najlepszego smaku.
WAŻNE! Niektóre torty mogą zawierać elementy nie jadalne. Poinformujemy cię o tym. Wysokie oraz piętrowe torty mogą mieć wewnątrz drewnianą oś, aby utrzymać pozycję pionową wyrobu. Wielopoziomowe torty mogą również zawierać tekturowe/drewniane podkłady między warstwami.
KROJENIE. Jeśli na torcie znajduje się objętościowa dekoracja, ostrożnie usuń ją przed krojeniem. Niektóre figurki oraz elementy dekoracji mogą mieć w środku drewniany szpikulec. Figury wolumetryczne mogą również zawierać drewniane lub druciane ramy.
Propozycja krojenia tortu: przygotuj szklankę z gorącą wodą - zanurz nóż na kilka sekund w gorącej wodzie – wyjmując wytrzyj go na sucho papierowym ręcznikiem - ukrój kawałek tortu. Powtarzaj czynność po każdym ukrojonym kawałku. Dany sposób krojenia tortu pozwoli uzyskać schludne i równe kawałki. Podczas przenoszenia ciasta na talerz wygodniej jest pomóc sobie płaską szpatułką lub drugim nożem.
Wegańskie torty bezglutenowe różnią się konsystencja od standardowych tortów na bazie mąki pszennej - biszkopty bezglutenowe wychodzą bardziej kruchsze i mniej pulchne. Struktura tortu bezglutenowego może być bardziej łamliwa, co nie stanowi wady produktu
* Żeby tort był tak samo smaczny następnego dnia przechowuj go w lodówce najlepiej w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Ważna informacja dla alergików:
Nasza cukiernia nie zapewnia całkowitego wyeliminowania glutenu podczas produkcji wyrobów bezglutenowych, dlatego nasze produkty mogą być nie odpowiednie dla osób z celiakią.
Nasze wyroby mogą zawierać śladowe ilości innych alergenów (orzechy, soja, gluten, sezam), dlatego przed złożeniem zamówienia np. na tort dla alergika, prosimy o uważne dopytywanie możliwości wystąpienia alergenów w wyrobie. W przeciwnym razie nie ponosimy odpowiedzialności za możliwe powstałe sytuacje.
Jeśli masz jakiekolwiek pytania dotyczące składników naszych tortów lub potrzebujesz szczegółowych informacji o możliwych alergenach, prosimy o kontakt z naszym zespołem. Z chęcią udzielimy wszelkich niezbędnych informacji.